Zaostřeno na piloty RAF (2020?)

Českoslovenští letci RAF. Vzpomíná pilot Emil Boček. O jejich významu v bitvě o Británii, ale i o jejich pronásledování komunistickým režimem mluví Michal Plavec z NTM. Připravil Jaroslav Skalický.

Repríza 12. 11. 2020 (ČRo Plus, 19 min.); 27. 3. 2023 (ČRo Plus) k úmrtí Emila Bočka.

Lit.: Tupá, Jana – Skalický, Jaroslav:  Piloti RAF: Nikdo nevěděl, jestli tady druhý den bude, nebo ne. In web ČRo Plus,  12. listopad 2020 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Tisíce statečných Čechů a Slováků se nesmířily s rozbitím Československa v březnu 1939 a odešly bojovat proti nacismu do zahraničí. Vstupovaly také do britského Královského letectva RAF. V roce 1940 se vyznamenaly v bitvě o Británii a 13. srpna 1945 je svobodné Československo nadšeně vítalo v Praze.

V polovině roku 1940 se německý Blitzkrieg zastavil na francouzských březích lamanšského průlivu. Hitlerovy tanky dělil od pobřeží Anglie jen úzký pás moře. O osudu britských ostrovů se ale rozhodovalo ve vzduchu. Německé Luftwaffe se postavily ani ne tři tisícovky pilotů, kteří se v legendárních Hurricanech a Spitfirech postarali o první porážku nacistické armády ve druhé světové válce.

V letecké bitvě o Británii se vyznamenali i čeští piloti, kteří odešli z okupované vlasti, často bojovali ve Francii a po její porážce vstupovali do služeb Královského letectva RAF. Po skončení války se domů vrátili jako váleční hrdinové. K britským řádům přibyla československá vyznamenání.

„Přišli do Británie, když čelila hrozivé těžké situaci. V bitvě o Británii, v boji proti nacistům, měla poměrně dost letadel, ale scházeli jí piloti, a tak Češi a Slováci přišli na poslední chvíli a byli to, a to všichni říkali, velmi stateční a zkušení piloti. Brzy se adaptovali na nový způsob války. Nikdy by se nám to bez nich nepodařilo,“ říká Nicholas Soames, vnuk britského premiéra Winstona Churchilla. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)