Mozaika – Jean-François Zevaco (2020)

Originální marocká architektura Jeana-Françoise Zevaca. Adam Štěch popisuje futuristickou stavbu ateliérů a dílny Vincenta Timsita.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9 min.).

Lit.: Štěch, Adam: Futuristický prostor vytváří dojem kosmické lodi. Tvorba architekta Jean-Françoise Zevaca je pro Maroko symbolická. In web ČRo 3 Vltava, 25. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ostré skulpturální tvary definují originální architekturu marockého architekta Jeana-Françoise Zevaca. Jeho futuristickou stavbou ateliérů a dílny Vincenta Timsita, která je fascinujícím příkladem přínosu africké architektury k poválečnému modernismu, nás provede Adam Štěch.

Casablanca byla od prvních let minulého století centrem nových urbanistických a architektonických koncepcí. Během dvacátého století prošlo toto největší marocké město, důležitý přístav a ekonomické centrum země, dramatickým urbanistickým vývojem, který vytvořil z Casablancy doslova laboratoř moderních tendencí v architektuře. Pod koloniální nadvládou Francie promlouvali do tohoto vývoje od počátku minulého století především francouzští a později i lokální architekti, kteří mohli realizovat smělé vize, na které už ve starých evropských městech nebylo místo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)