Historie Plus – Zákoník všech Francouzů a další Napoleonovy reformy (2020)

Historie plus představí Napoleona Bonaparte jako reformního politika, jehož Občanský zákoník – Code Civil je v mnohém platný dodnes. Letos uplyne dvě stě let od Napoleonova úmrtí. Pořad připravil Jiří Zeman.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 1. 2021 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.). Repríza 5. 5. 2021 (ČRo Plus).

Lit.: Zeman, Jiří: Jak Napoleon Bonaparte zformoval moderní Francii. I když ženy byly „věčně nezletilé“. In web ČRo Plus, 2. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Letos, v roce 2021, si ve Francii připomenou 200 let od smrti generála, prvního konzula a císaře Napoleona Bonaparta. O jeho vojenských úspěších se mluví hodně, ale nejslavnějšímu Korsičanovi se také podařilo z trosek revoluce zformovat moderní Francii. Poslechněte si, jak to dokázal.

Do čela státu se dostal díky svým úspěchům v armádě. Po tažení v Egyptě se stává prvním konzulem a francouzský režim se z republiky mění na vojenskou diktaturu.

Konzulové byli celkem tři, už tehdy se ale těm zbylým dvěma říkalo „opěrky Napoleonova křesla“. Změnu státního zřízení odhlasovali Francouzi v plebiscitu. Stačilo k tomu za jediný den sečíst hlasy z Paříže. Ostatní hlasovací lístky údajně hodil Napoleonův bratr do krbu.

Díky revolučním změnám se ve Francii změnila vládnoucí třída. Šlechtice nahradili bohatí měšťané a obchodníci. Z nich se pak rekrutovali úředníci, o které se Napoleonův režim opíral. A nová společnost si žádala i nový Občanský zákoník. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)