Plus Speciál – Automaty chybují (2021)

Pořad připravili Martina Mašková a Jan Burda.

Hosty byli David Slížek, šéfredaktor Lupa.cz; Marcel Kolaja, Piráti, europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu; Alexandr Vondra, ODS, europoslanec; Tomáš Klvaňa, New York University Prague.

Natočeno 2021. Premiéra 12. 1. 2021 (ČRo Plus, 23 min.).

Lit.: Marková, Zuzana – Mašková, Martina – Burda, Jan: Není na sociálních sítích, aby posuzovaly, co je pravda, shodují se europoslanci Vondra a Kolaja. In web ČRo Plus, 12. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na končícího prezidenta Spojených států Donadla Trumpa zřejmě míří druhá ústavní žaloba, tentokrát mimo jiné za podněcování k nepokojům prostřednictvím sociálních sítí. Twitter a Facebook se rozhodly Trumpovi nejprve dočasně, ale později zcela pozastavit oficiální účet. Tento krok ale vyvolává dohady, zda je takové jednání internetových gigantů namístě, nebo hraničí s omezováním svobody projevu. „Je to těžké dilema,“ uznává šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

„Střetávají se tu dva pohledy. První vidí Facebook a Twitter jako soukromé firmy, které si samy nastavují nějaká pravidla. Druhý pohled ale mluví o tom, že sociální sítě se vyvinuly v majoritního poskytovatele prostoru pro veřejný projev a měla by pro ně platit jiná pravidla – neměly by omezovat svobodu projevu a zasahovat do toho, co lidé říkají.“

A připomíná: „Obě sítě říkají, že pro exponované politiky mají pravidla nastavené jinak než pro obyčejné uživatele. Proto, aby se vyjádření politiků dostala k co největšímu počtu voličů. A ti pak mají rozhodnout o jejich výrocích. Teoreticky tedy mohly sítě v případě Trumpa zasáhnout dříve.“

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) vnímá intervenci provozovatelů sociálních sítí veskrze negativně. „Když bylo oznámeno dočasné odpojení Donalda Trumpa, vyjádřil jsem vzhledem k té mimořádné situaci v Kapitolu, určitou míru pochopení. Myslím si ale, že odpojení napořád je velmi nebezpečný precedent.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)