Interview Plus – Věra Jourová (2021)

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, je hostem dnešního Interview. Evropští lídři se chystají na blížícím se summitu řešit výpadek v dodávkách vakcín proti Covidu 19. Do jaké míry poznamenají tyto komplikace očkovací plány jednotlivých členských států? Bude společný postup vakcinace koordinovaný Evropskou komisí nejlepší cestou? Připravila Veronika Sedláčková.

Natočeno 2021. Premiéra 20. 1. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika: Jourová: Je nejvyšší čas zakázat cenzuru na internetu. O tom, co je legální, mají rozhodovat zákony. In web ČRo Plus,  20. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Je to okamžik pravdy – ve Spojených státech 8. ledna vyšlo najevo, kdo koho může vypnout a umlčet,“ tvrdí v Interview Plus místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) a kritizuje zablokování účtů končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru, Facebooku a YouTube. „Myslím, že je nejvyšší čas, abychom v Evropě přišli s pravidly, která umožní zakázat cenzuru a praktiky, které omezují možnosti využívat internet stejným způsobem pro všechny.“

Přestože to nepatří přímo do jejího portfolia, věnuje se místopředsedkyně Evropské komise dlouhodobě nebezpečím, která demokraciím hrozí kvůli zneužívání internetu a sociálních sítí.

V této souvislosti připomíná prosincové nařízení o digitálních službách, které odkazuje na již existující zákony ve všech členských zemích. Podle nich je nelegálním obsahem dětská pornografie, terorismus a výzvy k násilí.

„Nařízení přináší pravidla, kterými by se měly Facebook a další sítě řídit, aby rozhodnutí o tom, co je legální obsah, nebylo na nich, ale aby to bylo určeno zákonem,“ dodává. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)