Evropa Plus – Co je to kulturní diplomacie? (2021)

Co je to kulturní diplomacie? Jak se dělá na vrcholné úrovni a jak vypadá ta česká? Připravil Filip Nerad.

Hovoří Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra v Bruselu.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 2. 2021 (ČRo Plus, 24 min.).

Lit.: Nerad, Filip: Nejaktivněji kulturní diplomacii dělá Čína a Arabové. Češi jsou střední hráči, zní z Českého centra. In web ČRo Plus, 14. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zatímco Peking využívá kulturní diplomacii jako podporu pro svou ekonomickou ofenzivu ve světě, státy Perského zálivu se pomocí ní snaží překonat image lehce zaostalých ropných monarchií, vysvětluje v pořadu Evropa Plus Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra v Bruselu.

Kulturní diplomacie se v průběhu 20. století stala nedílnou součástí zahraniční politiky. Od počátečního vysílání umělců a výstav do zahraničí se její záběr postupně rozšířil i na aktivity ve vzdělávání, vědě, urbanismu nebo ekologii.

„Tradičně byla jednou z nejambicióznějších zemí na tomto území Francie. Ta byla také první zemí, která tohle také nějak systematizovala a která zakládala síť zahraničních poboček kulturních institutů, aby jí pomohly třeba i v rámci koloniální politiky ještě mezi světovými válkami,“ přibližuje Pánek Jurková, která je také hlavní autorkou podcastové série Jazzman versus špioni. Umění jako tajná zbraň mezinárodní politiky.

Ve 20. století byly v kulturní diplomacii nejaktivnější Spojené státy a Sovětský svaz jako dvě znesvářené světové velmoci, které se i jejím prostřednictvím snažily šířit svůj mezinárodní vliv. Dnes je vystřídaly Čína nebo některé arabské země.

Historicky je podle Pánek Jurkové na tomto poli aktivní také Česká republika a před ní Československo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)