SPL je jako druhá rodina (2021)

Beno Bělk. Reportáž o Společnosti přátel Lužice.

Natočeno 2021. Premiéra únor 2021.

Lit.: Novosad, Lukáš: Bělk: SPL je jako druhá rodina. In web Lužice.com, 24. 2. 2021 (článek). – Cit.:  Reportér Beno Bělk zkraje února v Lužickosrbském rozhlase uveřejnil reportáž, v níž vykreslil, jak vidí atmosféru v současné Společnosti přátel Lužice. Svůj příspěvek pak pro náš blog laskavě upravil do textové podoby a my ho zde v českém překladu rádi uveřejňujeme.

Uprostřed Prahy, docela blízko Karlova mostu, stojí dům, který je blízký taky nám, Lužickým Srbům. Až do roku 1922 vzdělávali se tu katoličtí duchovní z Horní Lužice. V posledních desetiletích jsou historické prostory domovem české Společnosti přátel Lužice. A stejně jako kdysi se v něm také dneska aspoň občas pije pivo…

A jak by ne, když „třeba Toník Kříž tu před třemi roky slavil šedesátiny. Připravili jsme mu tajnou oslavu, na které se nás sešlo právě šedesát – za každý rok života jeden člověk –, a pro Tondu to bylo veliké překvapení,“ líčí Lukáš Novosad, předseda spolku, jak se tu normálně žije. Doba, kdy tu bydleli hornolužičtí bohoslovci, je sice dávno pryč, ale historická stavba na Malé Straně je přece jen pořád prostorem Lužických Srbů, třebaže „pouze“ skrze spolkové aktivity SPL. Společnost v březnu oslaví svoje 124. narozeniny a zřejmě nejen já se tážu, co dělají čeští přátelé Lužice v čase korony?

V srbské Lužici totiž kulturní život v současnosti podřimuje – anebo se ve víc nebo míň vydařené podobě odbývá na internetu. Takže čím se zrovna zabývá SPL v Praze? Pomyslel jsem si v duchu: tři sta let starý dům uprostřed Prahy jestlipak už v jeho tlustých zdech bylo někdy takové ticho, jaké je tam teď? Vždyť v Lužickém semináři – nebo jak říkáme my, Lužičtí Srbové: w Serbskim seminarje – vloni museli skoro všechen program zrušit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)