Podhoubí – David Storch (2021)

Podhoubí o lesích, které mizí v komínech elektráren místo uhlí, připravil Ondřej Šebestík.

Hovoří biolog David Storch.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 2. 2021 (ČRo Rádio Wave, 25 min.).

Pozn.: Podhoubí je magazín o přírodě, životním prostředí a všech cestách k šetrnému životu. Přinášíme v něm rozhovory s odborníky, ochranáři, zemědělci i dalšími. (anotace)

Lit.: Šebestík, Ondřej: Boj s klimatickou změnou má překvapivý průběh – místo uhlí hoří cenné lesy. Akademici protestují. In web ČRo Radio Wave, 23. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: 500 akademiků z celého světa podepsalo výzvu lídrům EU, USA, Japonska a Jižní Koreje, aby jejich země nepoužívaly k výrobě elektrické energie dřevo. Snižování emisí skleníkových plynů totiž může vést k paradoxní situaci, kdy sice nepálíme uhlí, zato nám mizí často cenné lesní ekosystémy v různých koutech světa. Mezi českými signatáři dopisu je i ředitel Centra pro teoretická studia profesor David Storch, host magazínu Podhoubí.

Biomasu si mnozí z nás pořád spojujeme s bývalou političkou Kateřinou Jacques, která před dvanácti lety na pohovce u Jana Krause nevěděla, co to je. Biomasa je sice jakákoli organická hmota na planetě, v energetice se ale mluví o užším spektru rostlinných částí určených k přeměně na palivo. Může jít o zbytky stonků po sklizni, o mikrořasy nebo třeba dřevěné pelety. Právě poslední možnost je pro akademiky problematická.

„Původní představa byla asi taková; budeme spalovat to, co si vypěstujeme. Oxid uhličitý se sice do vzduchu dostane, ale až biomasa znovu naroste, tak ho bude zpátky fixovat. Očekává se nulová bilance oxidu uhličitého, ale to se stane až za hrozně dlouhou dobu, navíc za cenu likvidace původních prostředí,“ vysvětluje problematickou úvahu biolog David Storch. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)