Hrdinové socialistické práce na rozhlasových vlnách (2021)

Ti nejpracovitější a nejvíce uvědomělí dělníci získávali za vlády komunistického režimu zvláštní vyznamenání. Mezi ta nejznámější patřil titul Hrdina socialistické práce. Hlasy mnohých těchto hrdinů se dochovaly v rozhlasovém archivu. Jejich vyznání si poslechla a okomentuje Veronika Kindlová.

Natočeno 2021. Premiéra 26. 2. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Kindlová, Veronika: Jak rozhlas vysílal o hrdinech socialistické práce a o BSP, tedy brigádách socprc? In web ČRo Plus,  26. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ti nejpracovitější a zároveň uvědomělí dělníci získávali za komunistického režimu zvláštní vyznamenání. Mezi nejznámější patřil titul Hrdina socialistické práce. Hlasy mnohých těchto hrdinů se dochovaly v našem rozhlasovém archivu.

Československo se i v udělování vyznamenání za práci inspirovalo sovětským vzorem. Vedle zmíněného titulu Hrdiny socialistické práce mohli zasloužilí pracující jednotlivci nebo kolektivy získat například Vyznamenání práce, řád Za zásluhy o výstavbu, Řád práce a podobně. Podobně jako Sovětský svaz i komunistické Československo obzvlášť pilné a uvědomělé dělníky a rolníky propagandisticky využívalo. 

Pracovní řády se udělovaly zpravidla v předvečer Svátku práce 1. května, a slavnostní ceremoniál býval pečlivě zpravodajsky pokryt.

Československý rozhlas vedle reportáže ze samotného dekorování přinášel rozhovory s čerstvě vyznamenanými. Tím ovšem jejich mediální kariéra nekončila. Někteří z nich se pak pravidelně objevovali ve vysílání Československého rozhlasu. Existoval například rozhlasový měsíčník s názvem „Dělnické kolegium“, kde si hrdinové socialistické práce vyměňovali své zkušenosti.

Pracovní hrdinové také pravidelně vystupovali v anketách k Novému roku nebo dalším svátečním dnům. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)