Pro a proti – Zvládlo Česko pandemii? (2021)

Rok poté, co lékaři v Česku potvrdili první výskyt nového koronaviru, začíná tvrdý lockdown coby odpověď na dlouhodobě nepříznivý vývoj epidemie. Budou tentokrát opatření vlády fungovat? Moderuje Karolína Koubová.

Hovoří Ivan Bartoš (Piráti) versus Radek Vondráček (ANO).

Natočeno 2021. Premiéra 1. 3. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Koubová, Karolína: Bartoš: Pandemie se nedá řídit podle průzkumů. Lidé budou víc věřit vědcům než divokým tiskovkám. In web ČRo Plus, 1. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V pondělí začala platit opatření, která připomínají tvrdý lockdown. Pomůže nám to zvládnout průběh pandemie?  „Jako ateista se opravdu modlím za to, aby naše opatření tentokrát zabrala. Už jsme toho zažili hodně a je spousta rodin, které o někoho přišly,“ říká v Pro a proti předseda sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Poslanec a šéf Pirátů Ivan Bartoš je sice věřící protestant, ale modlení podle něj nestačí, abychom se ze současné krize dostali.

„A to ministr Havlíček už prohlásil, že za tři týdny můžeme rozvolňovat. Otázka, co bude za tři týdny, je ale reálná a je na stole,“ reaguje Bartoš a ptá se:

„Jsou současná opatření, která zasahují do mobility a života lidí a firem postačující k tomu, abychom za tři týdny viděli přírůstky ne v desetitisícových číslech? My od vlády chceme predikce, ty musí dát na stůl, a ne čekat, jak to bude za tři týdny.“

Vondráček tento „tlak na vytváření nějakých čísel“ kritizuje. Podle něj důležitá čísla už máme. „Ale opatření se přežila buď proto, že nastoupily nové mutace, nebo to i naši spoluobčané přestali dodržovat,“ soudí.

Opoziční politik připomíná, že Piráti po celou dobu trvání pandemie představují své plány. „Teď je to Za pět dvanáct. A to nejsou věci, které si cucáme z prstu v poslaneckém kanclíku, ale v našem týmu jsou epidemiologové, lékaři, datoví analytici, přibližně třicet lidí.“ (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)