Špalíček – Hudba, zábava i první cigaretka. Plzeňská studijní léta Bedřicha Smetany (2021)

Dokument, který nás zavede do Plzně na počátku 40. let 19. století, připravila Michaela Vondráčková.

Natočeno 2021. Premiéra 1. 3. 2021 (ČRo Plzeň, 26 min.).

Lit.: Bernhardt, Tomáš – Vondráčková, Michaela: Hudba, zábava i první cigaretka. To byla plzeňská studijní léta Bedřicha Smetany. In web ČRo Plzeň, 1. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hudební skladatel Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 – kulaté výročí narození tak budeme připomínat až za tři roky. Už letos ale stojí za vzpomínku fakt, že přesně před 180 let Bedřich Smetana své narozeniny slavil v Plzni.

Stalo se to vlastně tak, že se Bedřich Smetana příliš dobře neučil – svá gymnaziální studia konal s proměnlivými výsledky na různých místech, což vedlo až k tomu, že ho otec poslal studovat do Plzně. Na zdejším filosofickém lyceu totiž učil Josef František Smetana, Bedřichův starší bratranec (Bedřich ho ovšem oslovoval „strýčku“) a až pod jeho ochranou a dohledem Bedřich Smetana studia dokončil a složil maturitu, byť s nevalným prospěchem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)