Ranní interview – Jana Maláčová (2021)

Připravil Petr Král.

Natočeno 2021. Premiéra 3. 3. 2021 (ČRo 1 Radiožurnál, 7:50 h.; 6 min).

Lit.: als – Král, Petr: Návrh na 100% nemocenskou neprošel. „Ve sněmovně převážil parciální zájem nad zájmem nás všech,“ soudí ministryně Maláčová. In web ČRo 1 Radiožurnál, 3. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ministryně Jana Maláčová: Hlasování o nemocenské ukázalo, že pravice je neoblomná. Situace je vážná, musíme diskutovat o tom, jak co nejvíc izolovat kontakty (…)

Za dvoutýdenní karanténu nebo izolaci by lidé měli dostávat víc peněz. Poslanci schválili návrh, podle kterého zaměstnanci dostanou k dosavadní náhradě mzdy ve výši 60 procent redukovaného výdělku ještě příspěvek až 370 korun za den. Vláda pro lidi v karanténě navrhovala nemocenskou ve výši 100 procent průměrného redukovaného výdělku, pro tu ale nebyla mezi poslanci podpora.  (…)

Bonus k nemocenské má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény a hlásili své kontakty. 

„Jak to bude fungovat, ukáže praxe, určitě by nemělo jít o hlavní motivaci. Hlavní je vlastní odpovědnost,“ říká k tomu místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková. „Pro nízkopříjmové skupiny je to ale značná a korektní pomoc.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)