Mozaika – Česká divadelní fotografie: Jaroslav Prokop (2021)

Připravila Veronika Štefanová. Jak se Jaroslav Prokop dostal k divadelní fotografii? O nové publikaci věnované jeho tvorbě hovořil s Veronikou Štefanovou.

Natočeno 2021. Premiéra 16. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h.; 6 min.).

Lit.: Štefanová, Veronika: Portréty Václava Havla nebo inscenace HaDivadla. Vychází druhý svazek edice České divadelní fotografie s dílem Jaroslava Prokopa. In web ČRo 3 Vltava, 16. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Institut umění – Divadelní ústav v loňském roce založil novou edici s názvem Česká divadelní fotografie. Druhý svazek, který představuje, je věnovaný tvorbě fotografa Jaroslava Prokopa.

Portréty Václava Havla, režiséra Petra Lébla nebo inscenace divadla Husa na provázku či HaDivadla v jejich začátcích, zachycuje na svých fotografiích Jaroslav Prokop, který většinu své kariéry zasvětil právě divadelní fotografii.

Prokop začal fotografovat divadlo již během studií na pražské FAMU, po škole se stal kmenovým fotografem Junior klubu Na Chmelnici, pracoval pro časopis Svět a divadlo, působil v Divadle v Dlouhé, od založení Mezinárodního festivalu Divadlo je jeho oficiálním fotografem a od roku 1999 zde se svými kolegy vede workshop divadelní fotografie pro studenty vysokých škol.

Jeho tvorbu nyní představuje česko-anglická publikace, kterou vydal Institut umění – Divadelní ústav. Publikované fotografie představují průřez toho nejzajímavějšího z Prokopovy celoživotní tvorby. Zahrnují jak jeho spolupráci s českými soubory – především se jedná o dnes již legendární inscenace brněnských divadel Husa na provázku a Hadivadla, tak zvláště po umělecké stránce velmi cenné série snímků českých vystoupení japonského tanečníka Mina Tanaky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)