Rendez-vous – Příběh počátků knihovnictví v Malenovicích (2021)

Připravila Věra Hotařová.

Hovoří Eva Filípková a Pavla Částková z krajské knihovny.

Připravil ČRo Zlín v roce 2021. Premiéra 25. 3. 2021 (ČRo Zlín, 4 min.).

Lit.: Hotařová, Věra: Historie knihovnictví v Malenovicích byla velmi pestrá: čtenářský spolek vydělával na kulečníku a podkopával prý manželské soužití. In web ČRo Zlín, 25. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Počátky knihovnictví v Malenovicích nebyly jednoduché. Místní duchovní v 19. století vyvolal spor, který skončil u soudu.

Malenovice jsou součástí krajského města Zlín. Poprvé se o nich psalo ve 14. století, jejich dominantou je středověký hrad a v 60. letech 19. století tam vznikl jeden z nejstarších čtenářských spolků ve zlínském regionu. Potvrdily mi to Eva Filípková a Pavla Částková z krajské knihovny. Spolek založil katolický kaplan a vedl ho devítičlenný výbor. Byli v něm učitelé, řemeslníci, sedláci a taky duchovní. Pro Malenovice a okolní obce organizoval veškerou kulturní a společenskou činnost. Zpočátku probíhalo všechno hladce.

Spolek si od místního sedláka na tři roky pronajal dvě tzv. výminkářské světnice za roční nájem 25 zlatých. Ten byl tak přející, že jim k tomu ještě za 1 zlatý a 50 krejcarů půjčil i dveře. Tak mohl výbor schůzovat za zavřenými dveřmi. Za nimi se kromě plánování aktivit hrál taky kulečník. Údajně pro zpříjemnění společných chvil. Hodinová zábava stála člena spolku 16 krejcarů. Zřejmě to byl dobrý trik na získávání peněz potřebných na umoření jistiny. Finance do kasy spolku přicházely taky ze vstupného na čtenářské tancovačky, z prodeje starších časopisů nebo od mecenášů. Peněžitý dar věnoval třeba hrabě Šternberk.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)