To byl český písničkář (2010)

Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Dva dny před Štědrým dnem tomu bylo již 69 let, co v koncentračním táboře Mathausen zahynul Karel Hašler. Herec, režisér, filmový producent, tvůrce hudby k mnoha českým filmům, především však autor více než tří stovek písní, z nichž mnohé se staly bez nadsázky majetkem celého našeho národa. Okolo Karla Hašlera je stále hodně tajemství. Proč byl německým gestapem zatčen? Kdo ho udal? A jak skončil?

Účinkují Stanislav Motl, kameraman Jaromír Holpuch, architekt Karel Černý. Ze ze záznamu hovoří Karel Hašler a gen. Jan Syrový.

Natočeno 2010. Premiéra 25. 12. 2010 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 42 (28 min.). Repríza 19. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 24. 3. 2018 (ČRo Plus, 15:34 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: To byl český písničkář. In web ČRo 25. 12. 2010 (anotace). – Cit.: Dva dny před Štědrým dnem tomu bude již 69 let, co v koncentračním táboře Mauthausen zahynul Karel Hašler …

Herec, režisér, filmový producent, také ale tvůrce hudby k mnoha českým filmům, především však autor více než tří stovek písní, z nichž mnohé se staly bez nadsázky majetkem celého našeho národa. Vzpomeňme alespoň na některé: Česká písnička, Když padá v Praze první sníh, Staré topoly, Po starých zámeckých schodech … Okolo Karla Hašlera je stále hodně tajemství: Proč byl německým gestapem zatčen? Kdo ho udal? A jak skončil? V poslední době se rovněž vynořily i naprosto nesmyslné legendy o jeho smrti. Stanislav Motl ve svém cyklu Stopy, fakta, tajemství … přichází s řadou dokumentů a svědectví, z nichž některé zazní v premiéře po 12:15 hodině úplně poprvé.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)