Pro a proti – Sputnik do ČR? (2021)

Mělo by Česko zvažovat použití vakcíny, která zatím není schválena Evropskou lékovou agenturou a na Slovensku způsobila vládní krizi a vyvolala mnoho otázek stran kvality či formálních náležitostí? Dva hosté, dva různé pohledy na vakcínu Sputnik V: virolog Jiří Černý a mikrobiolog Peter Šebo. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 4. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – oci (= Čihák, Ondřej): Všechno kolem Sputniku V je supertajné, takové mlžení nepřispívá k důvěře, upozorňuje virolog Černý. In web ČRo Plus, 14. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mělo by Česko zvažovat použití vakcíny, která zatím není schválena Evropskou lékovou agenturou a na Slovensku způsobila vládní krizi a vyvolala mnoho otázek stran kvality či formálních náležitostí?

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) zastává mírnější postoj k ruské vakcíně Sputnik V, na rozdíl od svého předchůdce. Virolog Jiří Černý soudí, že zatím nemáme k hodnocení vakcíny dostatek materiálů. „Ruská strana komunikuje velmi špatně a potřebné materiály nedodává. Vakcína by měla být dobrá, ale je otázka jestli jsou jednotlivé její šarže stejné, nebo rozdílné.“ Naopak mikrobiolog Peter Šebo nemá s bezpečností vakcíny problém.

„Používání Sputniku V u nás by znamenalo zavést výjimky z pravidel a musíme se ptát, jestli nám to za to stojí,“ uvádí v Pro a proti mikrobiolog Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

„Faktem je, že vakcíny bylo vyrobeno asi 10 milionů dávek,“ připomíná. „Ty byly použity asi u 4 milionů ruských občanů a v řadě dalších zemí. Kdyby tam byl zásadní bezpečnostní problém tak jsem se to už dověděli.“

Požadavky na výrobu v režimu správné výrobní praxe jsou dnes velmi přísné. „Kdyby se podle nich schvalovaly a vyráběly vakcíny před 60 lety, tak dodnes všichni umíráme na neštovice, dětskou obrnu a další nemoci. Regulátoři žádají neuvěřitelní množství dokumentů, co je v současné krizové situaci přehnané,“ míní mikrobiolog. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)