Interview Plus – Jevhen Perebyjnis (2021)

Jevhen Perebyjnis, ukrajinský velvyslanec v České republice. Kvůli vyostření situace na východě Ukrajiny žádá prezident Volodymyr Zelenskyj urychlení procesu přijetí země do NATO. Uklidnil by tento krok vypjatou situaci v oblasti Donbasu, kde od anexe Krymu v roce 2014 stále neutichly boje? Nebo by napjaté ukrajinsko-ruské vztahy ještě zhoršil? A nabízejí se jiná, diplomatická řešení? Zeptá se Veronika Sedláčková.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 4. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika: Ukrajinský velvyslanec: Nevíme, co Putin chce, jestli opravdu zaútočí. Ale musíme se připravovat. In web ČRo Plus, 14. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby přestalo shromažďovat vojáky u hranic s Ukrajinou. Napětí mezi oběma zeměmi roste a hrozí, že by konflikt trvající od roku 2014 mohl znovu eskalovat. „Hromadění ruských vojsk podél našich hranic i na okupovaných územích Donbasu a Krymu nás samozřejmě znepokojuje. Musíme se připravovat na různé scénáře, včetně obrany naší země,“ říká ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis.

Diplomat uvádí, že podle ukrajinských i západních zpravodajských služeb se počty ruských sil v oblasti velmi rychle zvyšují: „I laik vidí, že je to neobvyklý počet a určitě to má nějaký cíl. Vojáků je mnohem víc než v letech 2014 a 2015, když probíhaly aktivní boje.“ (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)