Klub Rádia Junior – Milan Halousek (2021)

Připravila Jana Rychterová.

Hovoří propagátor kosmonautiky Milan Halousek.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 4. 2021 (ČRo Rádio Junior, 19:00 h.; 52 min.).

Lit.: Rychterová, Jana: Před 60 lety se vydal první člověk do vesmíru. Vyvoleným se stal malý modrooký sympaťák Gagarin. In web ČRo Rádio Junior, 14. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: V dubnu slavíme šedesáté výročí vzletu prvního člověka na oběžnou dráhu planety Země. Jak to tenkrát bylo? O tom nám povyprávěl propagátor kosmonautiky Milan Halousek.

První člověk se do vesmíru podíval před 60. lety. Jak to tenkrát probíhalo? To v Klubu Rádia Junior popsal propagátor kosmonautiky Milan Halousek. (…)

Do vesmíru chtěli všichni, letět ale mohl jenom jeden. Proč se tím vyvoleným stal právě Jurij Gagarin? Bylo jasné, že se z prvního kosmonauta stane celebrita, takže musel být vybrán někdo hodně sympatický a vstřícný.

„On byl milý, usměvavý, měl krásně světle modré oči. A byl malinký, měl pouze sto padesát sedm centimetrů,“ popsal propagátor kosmonautiky Milan Halousek, proč lidé prvního kosmonauta zbožňovali. (…)

Jurij Gagarin byl stíhací pilot. Když se z něj stal kosmonaut, bylo mu dvacet sedm let a byl vybrán ze tří tisíc kandidátů. Prošel dlouhým a náročným výcvikem a 12. dubna 1961 obletěl planetu Zemi v raketě Sojuz.

Gagarin byl tak malý, že když létal se stíhačkou, neviděl čelním oknem ven, a proto si dával pod zadek polštářek. V kosmické lodi byla ale jeho malá výška byla výhodou. Kabinka kosmické lodi totiž byla koule o průměru dvě stě třicet centimetrů. Uvnitř bylo ještě veliké katapultovací křeslo, které Jurij Gagarin využil při přistání.

Jen si to představte. Jak dlouho byste vydrželi v takhle malém prostoru? Co Jurij Gagarin ochutnal na oběžné dráze? Proč nechal před odletem zastavit autobus? I to pro vás od Milana zjistila Jana Rychterová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)