Diagnóza F – Duševní nemoci v době pandemie (2021)

Když se u dětí a dospívajících objeví duševní nemoc, významnou roli ve vyhledání pomoci hrají vrstevníci. Jak se proměnila situace, když už se mladí lidé déle než rok nepotkávají ve školách? Připravila Adéla Paulík Lichková. Hovoří .

Natočeno 2021. Premiéra 16. 4. 2021 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Paulík Lichková, Adéla: Psychologové čekají po covidu vlnu duševních poruch, říká o důsledcích distanční výuky neurovědkyně. In web ČRo Radio Wave, 16. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…) Do 14 let věku se projeví přibližně polovina duševních poruch. Do 24 let další čtvrtina. Významnou roli ve vyhledání vhodné pomoci hrají i vrstevníci. Jak se proměnila situace, když už se mladí lidé déle než rok nepotkávají ve školách, a co chybí vysokoškolákům?

Distanční výuka spolu s řadou omezení, která souvisejí s více než rok trvající pandemií, proměnila stresovou zátěž, s níž se mladí lidé potýkají. Z průzkumů vyplývá, že jsou častěji úzkostní a depresivní. Zatímco před pandemií mohli na podobné propady svých kamarádů upozornit spolužáci nebo si toho mohli všimnout sami učitelé, teď je takových možností mnohem méně.

Duševnímu zdraví se se středoškoláky z celé republiky věnují v rámci webinářů pracovníci spolku Nevypusť duši. Tématem bývají vedle příznaků duševních poruch zejména možnosti, jak se udržet v kondici a také kde hledat pomoc. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)