Portréty – Jiří Mucha (2021)

Před třiceti lety zemřel spisovatel Jiří Mucha, syn slavného českého malíře Alfonse Muchy. Kontroverzní osobnost Jiřího Muchy, který byl řadu let spolupracovníkem Státní bezpečnosti, politickým vězněm a později sledovanou osobou, připomenou v Portrétech historička Doubravka Olšáková a David Hertl.

Natočeno 2021. Premiéra 29. 4. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.). Repríza 19. 8. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.); 20. 8. 2021 (ČRo Plus, 10:10 h.).

Lit.: Hertl, David: Jiří Mucha, agent, který zklamal. In web ČRo Plus, 29. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před třiceti lety zemřel spisovatel Jiří Mucha, syn slavného českého malíře Alfonse Muchy. Kontroverzní osobnost Jiřího Muchy, který byl řadu let spolupracovníkem Státní bezpečnosti, politickým vězněm a později sledovanou osobou, připomene v Portrétech historička Doubravka Olšáková.

V kalendáři bylo úterý 2. dubna 1963. Kapitán Kalandra z hlavní správy československé kontrarozvědky, specialista na problematiku Spolkové republiky Německo a Rakouska, zaslal nadřízeným dopis, ve kterém navrhl ukončit spolupráci s jedním z agentů.

„Informuje povrchně, je nespolehlivý a holduje bohémskému, nezřízenému životu,“ stěžoval si kapitán Kalandra na muže, kterého se StB podařilo získat jako spolupracovníka v roce 1950. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)