Pro a proti – Manželství pro gaye a lesby (2021)

Čeští poslanci udělali první krok k uzákonění manželství pro páry gayů a leseb.  Upírá současná legislativa gayům a lesbám právo na plnohodnotný život v páru? Nebo by jejich manželství ohrozilo tradiční svazek muže a ženy? Je česká společnost dostatečně vyspělá na to, aby se připojila ke skoro třem desítkám zemí světa, kde mohou stejnopohlavní páry uzavírat manželství? Debatovat budou členka Výboru pro sexuální menšiny Rady vlády pro lidská práva, psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a advokátka a prezidentka Unie rodinných advokátů a také bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Natočeno 2021. Premiéra 3. 5. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: oci – Koubová, Karolína: Advokátka Kovářová: Návrh zákona na manželství gayů a leseb je paskvil. Udělejme to, ale kvalitně. In web ČRo Plus, 3. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). -  Cit.: Čeští poslanci dali v prvním čtení šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry, také česká společnost je podle průzkumů spíš pro. „Gayové a lesby jsou lidé jako všichni ostatní. Zamilovávají se, chodí spolu a když se zadaří, chtějí se vzít a aby stát uznal toto nejdůležitější životní rozhodnutí,“ míní psychiatrička a místopředsedkyně Liberálně ekologické strany Džamila Stehlíková. Advokátka Daniela Kovářová by pro homosexuální soutiží volila jiný termín než manželství.

Podle Stehlíkové stát musí pomáhat lidem naplňovat žít bohatý, plnohodnotný život a realizovat se v rodinném a soukromém životě. „Zákony jsou od toho, aby pomáhaly, nemají zakazovat něco, co nikomu neublíží a nezpůsobí žádnou újmu. Není jediný důvod, aby stát svým občanům upíral rodinný život, když to nikomu neublíží.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)