Mendelův festival (2021)

Rozhovor s náměstkem primátorky města Brna Petrem Hladíkem a s ředitelem Společně o.p.s. a jejího projektu Mendel Jakubem Cardou připravila Alena Blažejovská.

Hovoří Petr Hladík a Jakub Carda.

Připravilo Brno v roce 2021. Premiéra 14. 5. 2021 v rámci pořadu Zelný rynk  (ČRo Brno 17:00 – 18:00 h.; 21 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Kdyby se v 19. století udělovaly Nobelovy ceny, Mendel by minimálně jednu měl. In web ČRo Brno, 14. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  V červenci příštího roku uplyne 200 let od narození jedné z největších českých a světových osobností – otce genetiky, augustiniánského mnicha a opata na Starém Brně Gregora Johanna Mendela (1822-1884). V dubnu rozhodla Výkonná rada agentury OSN pro vzdělání, vědu a kulturu zařadit toto výročí na seznam výročí UNESCO. Projekt Mendelův rukopis, č. KPF-02-134, realizovaný v rámci programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika, současně usiluje o zápis Mendelova rukopisu do Paměti světa UNESCO. Akce mimořádného významu, jakou se oslavy v roce 2022 stanou, se musí dlouho připravovat. O tom, v jaké fázi se přípravy nacházejí, hovoří s redaktorkou Alenou Blažejovskou Petr Hladík a Jakub Carda.

„Chceme především upravit veřejné prostranství – náměstí, které nese Mendelovo jméno,“ vysvětluje náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. Ve spolupráci se Společně o.p.s. a s Opatstvím Staré Brno Řádu sv. Augustina poskytne město Brno částku 10 milionů korun na vznik sochy, která bude umístěna na Mendlově náměstí, a podílí se na organizaci každoročního festivalu. „Oslavy v roce 2022 budou financovány i z dalších veřejných zdrojů,“ upřesňuje Petr Hladík, „předpokládám, že se připojí i Jihomoravský kraj.“ Budou to akce jak pro odbornou veřejnost, tak pro laiky – pro Brňany, ale i Jihomoravany a vlastně celou republiku. „Není většího Brňana, než byl Mendel. Myslíme si, že v roce 2022 bude nejen evropský, ale i celosvětový pohled zaměřen právě na Brno.“

Ředitel Společně o.p.s. Jakub Carda připomíná, že na projektech spolupracuje i Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Vysoké učení technické, Moravské zemské muzeum a Ministerstvo kultury ČR. Ti všichni patří k signatářům memoranda z 6. ledna 2020. „Připravujeme také obnovu Mendelova skleníku,“ doplňuje Jakub Carda, „tady napěstoval 20 000 rostlinek hrachu a na nich objevil zákony dědičnosti, z nichž vznikla genetika. V létě 2022 se chystá velká mezinárodní konference a již nyní máme přislíbenou účast dvou nobelistů. Předpokládám, že by do Brna mohlo přijet sedm držitelů Nobelovy ceny. To samo o sobě bude událost světového významu.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)