Host Apetýtu – Jan Klepárník (2021)

Připravila Jarka Vykoupilová.

Hovoří včelař Jan Klepárník.

Připravil ČRo Brno v roce 2021. Premiéra 17. 5. 2021 (ČRo Brno, 35 min.) v rámci pořadu Apetýt.

Lit.: Vykoupilová, Jaroslava: Lžička medu je celoživotním produktem dvou včel, vypočítává včelař. In web ČRo Brno, 17. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Včely jsou na světě zhruba 80 miliónů let. A přesto o nich stále nevíme všechno. Konečně už Wilhelm Bölsche, německý autor a překladatel, řekl: „Na světě jsou dvě největší záhady života – člověk a včely.“

Dodnes není úplně vysvětleno, podle čeho se včely rozhodnou, že z jedné z nich bude matka a druhá dělnice. Dělnice umírá upracováním po 40 dnech života, matka se dožívá i 5 let. A zatímco matka je v úlu jen jedna, dělnic je až 80 000. Dělnice za celý svůj (zhruba měsíc a půl trvající) život nasbírá půl lžičky medu.

Host pondělního Apetýtu včelař Jan Klepárník mluvil o praktických radách pro konzumenty medu i včelích zajímavostech. „Ve městech jsou bohatší snůšky, jsou tu různorodé stromy, město kvete od jara do podzimu,“ popisuje Klepárník, jaké to je, starat se o včely ve městě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)