Tvůj Balanc – Nikolin příběh (2021)

Co může být příčinou mentální anorexie? Jak se projevuje vysoká citlivost? Jak Nikole pomohla terapie, rodina a co vše objevila sama?  Připravil Petr Bouška.

Natočeno 2021. Premiéra 17. 5. 2021 (ČRo Rádio Wave, 22 min).

Série: Tvůj Balanc

Lit.: Bouška, Petr: Příběh Nikoly: Stačilo mi číst jídelní lístek nebo si představit chuť, z jídla se mi dělalo špatně. In web ČRo Radio Wave, 17. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Kousnula jsem si dvakrát do svačiny a bylo mi fyzicky špatně,“ říká pro sérii Tvůj Balanc Nikola, mladá dívka, která trpí mentální anorexií. Potýká se také s depresivně úzkostným syndromem, vysokou citlivostí, ztrátou milovaného dědečka-kamaráda a nepochopením ve škole. I když se s ní život nemazlil, cítí naději a umí hledat to pozitivní.

„V patnácti letech mi byla diagnostikována mentální anorexie, ale porce jsem poměřovala už ve školce.“ Plachá Nikola je vysoce citlivá, vnímá silně zejména zvuky. Škola je pro ni často příliš hlučné a náročné prostředí. Po přestupu na střední školu se její obtíže zhoršily. Zamilovala se do ní spolužačka a ona si s tím nevěděla rady. Nakonec musela být kvůli poruše příjmu potravy v nemocnici. (…)

Tvůj Balanc je speciální série podcastu Balanc, který se věnuje seberozvoji a duševnímu zdraví. Doplňková série nabízí příběhy pěti jeho posluchačů a posluchaček, které pořad inspiroval k životní změně. Uslyšíte o transplantaci srdce, nevidomé dívce, závislosti na gamblingu a marihuaně, o vysoké citlivosti a o náročných partnerských vztazích.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)