Hovory Plus – Petr Vakoč (2021)

Hostem Hovorů dnes je cyklista Petr Vakoč, který se podruhé ve své kariéře představí na slavné Tour de France. Špičkového českého cyklistu smetl před třemi roky v Jihoafrické republice při tréninku nákladní vůz a nebylo jisté, jestli ještě bude chodit. Kvůli této zkušenosti se stal tváří kampaně, prosazující odstup 1,5 metru mezi autem a cyklistou. Na to všechno se bude ptát Petr Vizina.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 6. 2021 (ČRo Plus, 22:05 h.; 23 min.).

Lit.: Vizina, Petr – lup: Kdyby co nejvíc řidičů jezdilo na kole, pochopí, proč chci 1,5metrový odstup, míní cyklista Vakoč. In web ČRo Plus, 23. červen 2021  (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Profesionální cyklista Petr Vakoč prosazuje 1,5metrový odstup mezi autem a cyklistou. O nové úpravě zákona se teď vede diskuse v českém parlamentu. Podle odpůrců by se ale na úzkých silnicích tvořily kolony. „Mně se tato iniciativa, která probíhá i v jiných zemích, hodně líbila, chtěl jsem se jí účastnit,“ říká v pořadu Hovory Vakoč. Sám se totiž stal účastníkem vážné dopravní nehody.

Nákladní automobil ho smetl ze silnice v roce 2018 na soustředění v Jihoafrické republice. „Pak jsem se vlastně celý rok dával do kupy, až pak jsem se zas mohl vrátit do závodů,“ popisuje cyklista, který se letos už podruhé v kariéře představí i na slavné Tour de France.

„Pamatuji si vše až do okamžiku, než došlo ke střetu – trénovali jsme na silnici, kde byl minimální provoz a široká krajnice, takže jsme prakticky jeli mimo vlastní silnici, za bílou čárou. Najednou se probouzím jako ze špatného snu, z nějaké noční můry. Co se vlastně stalo, jsem se dozvěděl až z vyprávění.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)