Končí restaurátorské práce na obnově Braunova betléma na Trutnovsku (2021)

Připravila Jana Házová.

Hovoří Jakub Ďoubal z Fakulty restaurování v Litomyšli.

Připravil ČRo Hradec Králové v roce 2021. Premiéra 28. 6. 2021 (ČRo Hradec Králové, 2 min.).

Lit.: baj – Házová, Jana: Braunův betlém, vrchol barokního sochařství střední Evropy. Po zásahu restaurátorů opět v plné kráse. In web ČRo Hradec Králové, 28. červen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Končí restaurátorské práce na obnově Braunova betléma na Trutnovsku. Na čištění a drobných opravách barokních děl v unikátní sochařské rezervaci z 18. století nedaleko hospitalu Kuks na Trutnovsku se podílejí také studenti z Fakulty restaurování v Litomyšli. Zbývá jim dokončit už jen několik drobností.

„Největší problém by asi mohl nastat u kašny, kde jsou vyloženě trhliny, kam může zatékat voda,“ popisuje Jakub Ďoubal z Fakulty restaurování v Litomyšli jak pokračují práce na obnově Braunova betléma nedaleko Kuksu.

Jak jsou restaurátoři daleko a s čím se zatím setkali? „Tak my nyní provádíme celkové očištění všech sochařských prvků. Víceméně máme větší část hotovou. Ještě nás čeká dočištění a aplikace biocidního prostředku, který by měl na nějakou dobu zamezit porůstání vegetace.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)