Balanc – Jistota je iluze (2021)

Proč je pro nás jistota důležitá a kde ji lidé berou? Jak se vyrovnávat s nejistým a měnícím se světem? A jak nakládat s nepříjemnými pocity a myšlenkami?  Připravil Petr Bouška.

Natočeno 2021. Premiéra 20. 7. 2021 (ČRo Rádio Wave, 24 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Jistota je iluze. Jak se vyrovnat s tím, že svět se neustále mění a můžeme přijít o vše. In web ČRo Radio Wave, 20. červenec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Jedno jediné je jisté, …že zemřeme. Ale to pocit jistoty moc nepřináší,“ říká v Balancu psychoterapeutka Petra Bradová. Potřebu jistoty máme všichni. Naopak nejistota vyvolává obavy, strach a může způsobovat velmi nepříjemné stavy a úzkosti. Hledání jistoty je pro každého jiné. Existují pilíře, které nám v životě dávají její pocit, například vztah, rodina, přátelé, práce, zdraví. Když ale vsadíme příliš na jednu kartu, můžeme se dostat do potíží. Jak žít v nejistém světě?

„Chceme se prožívat v klidu a radosti, patří k tomu kontrola, která vytváří pocit jistoty.“ Možná lepší dovednost, kterou bychom mohli rozvíjet, je učit se žít s nejistotou a umět reagovat na stále se měnící svět.

I když si budeme budovat pilíře jistot, stejně se mohou zhroutit. Vztah může skončit, z práce nás vyhodí a i blízcí lidé mohou umřít, nebo se s námi přestat stýkat. Pocit jistoty se objevuje už v kojeneckém věku. Jak s nejistotou nakládáme v dalších fázích života, je tím ovlivněno, ale lze to měnit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)