Zaostřeno na Radio Prague International (2021)

Před 85 lety začalo české rozhlasové vysílání do zahraničí. Programy zaměřené na prezentaci Česka a jeho pohledu na svět se vysílaly jednu dobu v desítkách jazyků. Dnes jich je kromě češtiny 5 a přinášejí reportáže a rozhovory hlavně prostřednictvím internetu. Každý měsíc na ně zavítá zhruba milion lidí z celého světa. Pořad Zaostřeno připomíná historii, ale přibližuje hlavně současnost a budoucnost stanice, nazývané dnes anglicky Radio Prague International. Připravil Vít Pohanka.

Natočeno 2021. Repríza 4. 9. 2021 (ČRo Plus, 9:33 h.; 26 min.).

Lit.: Pohanka, Vít: Český rozhlas vysílá do zahraničí už 85 let. In web ČRo Plus, 4. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.. Před 85 lety začalo české rozhlasové vysílání do zahraničí. Programy zaměřené na prezentaci Česka a jeho pohledu na svět se jednu dobu dobu vysílaly dokonce v desítkách jazyků. Dnes jich je kromě češtiny pět. Přinášejí reportáže a rozhovory hlavně prostřednictvím internetu. Každý měsíc na ně zavítá zhruba milion uživatelů z celého světa.

Všechno začalo rozvojem krátkovlnného rozhlasového vysílání ve 20. letech minulého století. A hlavně rozšířením cenově dostupných domácích přijímačů. Krátké vlny o frekvenci od 3 do 30 MHz se totiž díky mnohonásobným odrazům od ionosféry můžou šířit tisíce až desetitisíce kilometrů.

Potenciál šíření informací si jako první uvědomily koloniální velmoci jako Velká Británie. BBC zahájila zvláštní krátkovlnné vysílání globálního dosahu v roce 1932.

V období rostoucího napětí, vzestupu nacismu a jeho propagandy v Německu netrvalo dlouho a prakticky všechny vyspělejší evropské země chtěly být v éteru slyšet. Neomezovaly ho totiž jakékoli politické hranice. Československo nebylo výjimkou a na přelomu srpna a září 1936 začal Radiojournal, tedy předchůdce Československého a Českého rozhlasu, vysílat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)