Historie Plus – Jan Jiskra z Brandýsa (2021)

Historický magazín prezentuje příběh válečníka Jana Jiskry z Brandýsa, kterého si najala Alžběta Lucemburská, dcera císaře Zikmunda. Měl bránit politickou vizi o vzniku podunajského soustátí. Na Spišském hradě na Slovensku a v Chrudimi natáčel Vít Pohanka.

Natočeno 2021. Premiéra 4. 9. 2021 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.).

Lit.: Pohanka, Vít: Jan Jiskra na Spiši. In web ČRo Plus, 4. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Co dělali husité po husitských válkách? Poslyšte příběh válečníka, který sice bojoval na té druhé katolické straně, ale s obdobím husitství, a hlavně s tím, co po něm následovalo, je neodmyslitelně spjatý. Jan Jiskra z Brandýsa proslul jako válečník a diplomat, jehož význam zdaleka přesáhnul české země.

Narodil se někdy okolo roku 1400, vojenské vzdělání získal v zahraničí, pravděpodobně v Itálii.

Po návratu do českých zemí se zapojil do husitských válek. Nebyl ale jedním z těch, kterým se říká Boží bojovníci. Byl to katolík a v době předlipanské stál na druhé straně pomyslné barikády než husité bojující za přijímání pod obojí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)