Pro a proti – Uznání Talibanu (2021)

Německo směřuje k navázání diplomatických vztahů s s Tálibánci, kteří převzali vládu v Afghánistánu.  V případě dobré bezpečnostní situace chce  v Kábulu dokonce znovu otevřít německé velvyslanectví. Mělo by i Česko uznat Taliban, který je na mezinárodním seznamu teroristických organizací, jako legitimní afghánskou vládu? Nebo platí, že s teroristy se nevyjednává a měli bychom udržovat jen základní komunikační kanály? Moderuje Karolína Koubová.

Diskutovat budou ředitel Diplomatické akademie a někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda, poradce premiéra pro legislativu, a ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Natočeno 2021. Premiéra 9. 9. 2021 (ČRo Plus, 10:10 h.).

Lit.: kbr – Koubová, Karolína: Cyril Svoboda: Když nebudeme jednat s vládou Tálibánu, jen vyklidíme pole Rusku a Číně. In web ČRo Plus, 9. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mělo by i Česko uznat Tálibán, který je na mezinárodním seznamu teroristických organizací, jako legitimní afghánskou vládu? Nebo platí, že s teroristy se nevyjednává a měli bychom udržovat jen základní komunikační kanály?

Tálibán oznámil složení přechodné vlády. Jsou v ní pouze muži včetně těch, kteří stáli v čele boje proti prozápadní vládě a mezinárodní koalici. „S teroristy se občas vyjednává. Ale není důvod ani morální, ani realistický, uznávat Tálibán jako legitimní vládu Afghánistánu,“ míní ředitel Občanského institutu Roman Joch. Podle šéfa Diplomatické akademie Cyrila Svobody ale Západ s Tálibánem jednat má.

Svoboda připomíná, že Spojené státy za prezidenta Donalda Trumpa uzavřely v roce 2020 s Tálibánem dohodu, na jejímž základě došlo k odsunu spojeneckých sil v Afghánistánu a Tálibán se chopil moci, což se dalo očekávat.

„Nemám z toho radost, ale důležité je, že uvnitř afghánské společnosti nevidíme zásadní odpor proti této vládě. A kdybychom měli namítat otázku demokratičnosti té které vlády, najdeme řadu zemí světa, kde máme diplomatické vztahy,“ upozorňuje poradce premiéra pro legislativu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)