Pro a proti – Ztrácejí Spojené státy postavení světového hegemona? (2021)

Popularita amerického prezidenta Joea Bidena u Američanů po dramatickém odchodu z Afghánistánu znatelně klesá. Jak se afghánská mise projeví na ochotě Spojených států angažovat se v příštích konfliktech ve světě?  Ztrácejí Spojené státy postavení světového hegemona? A je Afghánistán prohrou celého Západu, tedy i Evropy, včetně České republiky? Debatovat budou hostující profesor na New York University v Praze Tomáš Klvaňa a bývalý diplomat Jaromír Novotný. Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 9. 2021 (ČRo Plus, 10:10 h.; 24 min.).

Lit.: Vopálenská, Lucie – kbr: Pokořili velkého ďábla. Útěk Spojených států z Afghánistánu povzbudí islamisty ve světě, prorokuje bývalý diplomat. In web ČRo Plus, 14. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mnozí komentátoři označují působení amerických a aliančních sil v Afghánistánu po stažení vojsk za fiasko. „Je to velká ztráta prestiže USA. Po dvaceti letech bojů odešly v podstatě v úprku,“ říká bývalý diplomat Jaromír Novotný, který dnes učí na Diplomatické akademii. „Spojené státy tímto rozhodně kredit neztratí. Pokud něco takového nastane, bude to jen dočasné,“ oponuje amerikanista Tomáš Klvaňa, hostující profesor na New York University v Praze.

Podle Novotného unáhlený odchod z Afghánistánu povzbudí všechny islamistické skupiny po celém světě.

„Od Sahelu přes východní Afriku až po střední Afriku, kde je Boko Haram, tam všude budou říkat – naše parta ozbrojenců s čínskými zbraněmi, v sandálech, porazila první světovou velmoc. Je to ztráta prestiže v očích islamistů – pokořili velkého ďábla,“ nastiňuje bývalý velvyslanec. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)