Téma dne – Zdražování plynu a elektřiny (2021)

Ceny elektřiny a plynu na burzách letos lámou rekordy. O zdražování tak začínají uvažovat i dodavatelé, kteří nakupovali energie ještě před nástůstem cen a předzásobili se. Mají spotřebitelé možnost na něčem ušetřit? Měl by se český stát, tak jako jiné státy v Evropě, postarat o ty nejzranitelnější a na energie jim přispívat? A do jaké míry mohou být drahé energie impulzem k větší energetické soběstačnosti domácností a podniků? Moderuje Šárka Fenyková.

Hosty byli Zuzana Švejdová, ekonomická redaktorka, Český rozhlas; Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií; Michal Skořepa, ekonom České spořitelny; Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 9. 2021 (ČRo Plus, 8:10 h.;23 min.).

Lit.: marz – Fenyková, Šárka: Energie zdražují a bude to pokračovat. „Je to i záměr, abychom víc šetřili zdroje,“ tvrdí ekonom. In web ČRo Plus, 23. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ceny energií na burze dál rostou. Odběratele proto čeká výrazné zdražování a vláda zvažuje podpůrná opatření, kterými by domácnosti ochránila před možnými finančními potížemi. Idea příspěvků pro ty, kteří si nepřipláceli za fixaci cen energií, se ale nezamlouvá ekonomovi České spořitelny Michalu Skořepovi: „Vytvoří to velmi nevhodné motivační signály do budoucna,“ varuje.

„Celá populace si pak může říct: ‚Aha, je tady vláda, která nás podpoří. Jakmile přijde nějaký nepříznivý šok, můžeme se obrátit na vládu a ta to zaplatí.‘ Ale nezaplatí to vláda, ty peníze jsou nás všech – daňových poplatníků,“ upozorňuje.

S tím souhlasí ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer. Varuje nicméně před ideou „nulové energetiky“. Snahou prospořit se k tomu, že téměř nebudeme spotřebovávat energie, totiž můžeme způsobit výrazný vzrůst nákladů na distribuci a zajištění energií.

Cestou jak ušetřit je bezpochyby i změna dodavatele, říká výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Je ale potřeba dát si pozor na srovnávání dodavatelů, kteří ještě změnu cen neohlásili, s těmi, kteří už představili nové sazby. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)