Hergot! – Půlnoční mše (2021)

Jsou duchovní témata v hororových filmech a seriálech jen zajímavým symbolickým prvkem, nebo jejich použití může mít i hlubší smysl? Nový Hergot! s publicistou Antonínem Tesařem o roli spirituality a náboženství v hororech. Připravili Jan Škrob, Petr Wagner a Fatima Rahimi.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 10. 2021 (ČRo Rádio Wave, 45 min.).

Lit.: Škrob, Jan – Wagner, Petr – Rahimi, Fatima: Krvelační démoni, sebevražedné kulty i krize víry. Spiritualita a náboženství jsou nedílnou součástí filmových hororů. In web ČRo Radio Wave, 25. říjen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je zjevné, že bez nadpřirozena, mytologie, ale i vyloženě náboženských motivů by hororový žánr nebyl tím, čím je. V legendárních filmech, jako je například Exorcista (neboli Vymítač ďábla), se nesetkáváme jen s ďábly, démony a zlými duchy –⁠ důležitou roli zde hrají i duchovní, kteří (snad) vědí, jak na ně. A to samozřejmě není všechno.

Filmového publicistu Antonína Tesaře, kterého můžete z vln Radia Wave znát i jako redaktora pořadů Čelisti a Ektoplasma, do Hergot!u přivedl nový epický seriál režiséra Mikea Flanagana s názvem Půlnoční mše. V sedmi dílech pojmenovaných po biblických knihách se vydáváme do ostrovního městečka ve Spojených státech, kam přichází tajemný kněz. A začínají se dít věci.

Mohou být ale náboženská a duchovní témata v hororovém filmu nebo seriálu promyšlena do hloubky, nebo je to jenom práce s atraktivní symbolikou? Tesař upozorňuje, že Půlnoční mše je založena na pomalém a meditativním tempu. Představě hororového snímku, kde jde především o lekačky a potoky krve, tak úplně neodpovídá. A sám tvůrce se v seriálu vyrovnává s vypjatě náboženským prostředím, ve kterém vyrůstal, i zkušenostmi se společenstvím Anonymních alkoholiků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)