Akcent – Kuří oko světa umění (2021)

I odborník se může nachytat. Všudypřítomným falzům se v Hradci a Praze právě věnují dvě výstavy. Připravil Tomáš Klička. Editorka Petra Kultová.

Hovoří kurátorky výstav Petra Příkazská (GMU HK), Olga Kotková (NGP) a kriminalistka Ivana Turková (Kriminalistický ústav).

Natočeno 2021. Premiéra 22. 11. 2021 (ČRo 3 Vltava, 16:30 h.; 29 min.). Repríza 29. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 16:30 h.; 29 min.).

Lit.: Klička, Tomáš: I odborník se může nachytat. Výstavy o padělání umění v Hradci a Praze ukazují dobrodružství kunsthistorie. In web ČRo 3 Vltava, 22. listopad 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Padělání umění je palčivé téma. Nikdo s ním nechce být spojován, ale týká se všech. Na tento problém aktuálně reagují dvě výstavy.

S falzy se setkal snad každý obchodník s uměním nebo sběratel a nacházejí se i ve veřejných sbírkách. Palčivé téma v současnosti otevírají dvě výstavy: Originál? Umění napodobit umění v Galerii moderního umění v Hradci Králové a Falza? Falza! v Národní galerii Praha. Kde všude padělky číhají? A jak se ve veřejných sbírkách vzaly? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)