Reportáže Radiožurnálu – Svatba není žádná legrace (2022)

Obřad není žádná zábava, ale vážná věc. Žádný postih za nedovolené emoce prý zatím nehrozí, ale extrémní případy mohou skončit trestním stíháním, informuje Kateřina Schmiedová.

Natočeno 2022. Premiéra 24. 1. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 3 min.) v cyklu Reportáže Radiožurnálu.

Lit.: tš – Schmiedová, Kateřina: Svatba není žádná legrace, řekli si v Rusku a zakázali hlasitý smích. In web ČRo 1 Radiožurnál, 24. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Úřady v Rostovské oblasti na jihu Ruska vydaly novou vyhlášku o svatbách. Součástí je i zákaz smíchu při obřadu. Úsměv je povolený. Vyhláška taky třeba zakazuje přemisťovat nábytek na úřadech nebo  předepisuje délku svatebního obřadu. Není to poprvé, co v Rusku začal platit zákaz hlasitého smíchu…

Vedle smíchu vyhláška zakazuje také hlasité rozhovory, výkřiky, kouření, jídlo, pití – alko i nealko, stěhování nábytku a květinové výzdoby na úřadech, tedy v obřadních síních. Svatebčané nesmí mít špinavé boty ani ušpiněné oblečení, žádné velké tašky, natož batohy.

Jak informuje deník The Moscow Times, vyhláška předepisuje dokonce délku svatby – obřad by měl trvat maximálně 40 minut, přičemž datum stejně jako délka obřadu musí být stanovené předem. V obřadní síni musí být ruská vlajka a státní znak. Na svatbách je naštěstí stále povolené fotografovat, nahrávat videa a vyhláška počítá i s hudebním doprovodem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)