Téma dne – Putinovo uznání povstaleckých oblastní na Ukrajině (2022)

Většina členů Rady bezpečnosti odsoudila ruské uznání povstaleckých oblastí na východě Ukrajiny. Předseda Evropské rady Charles Michel to označuje za hrubé porušení mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a minských dohod o míru v Donbasu. Kolem Ukrajiny zůstává kolem 190 tisíc ruských vojáků. Jaký další postup volí západní země? Kdy budou spuštěny sankce vůči Rusku? A v jaké podobě. Moderuje Martina Mašková.

Hosty byli Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut, bývalý diplomat, poradce premiéra Petra Fialy (ODS) pro zahraničí a bezpečnost; Vladimír Baar, politický geograf z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity; Jiří Just, publicista; Vilém Semerák, Institut ekonomických studií FSV UK.

Natočeno 2022. Premiéra 22. 2. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 23 min.).

Lit.: marz – Mašková, Martina: Politický geograf: Putin zřejmě spoléhá na to, že kapitalisté prodají Rusku i provaz, na kterém budou oběšeni. In web ČRo Plus, 22. únor 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruský prezident Vladimir Putin oficiálně uznal nezávislost povstaleckých republik na východě Ukrajiny a vyslal tam „mírové“ vojenské jednotky. Většina členů Rady bezpečnosti OSN to dsoudila a předseda Evropské rady Charles Michel kroky Mosky označil za hrubé porušení mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a minských dohod. „Jsem přesvědčen, že brzy bude zveřejněn první balík sankcí a že to bude dnes nebo zítra,“ říká poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Tomáš Pojar.

Pojar soudí, že mimo to dojde v rámci Severoatlantické aliance (NATO) k jednání o posílení jejího východního křídla.

„Nepochybně bude debata také o tom, jakým způsobem podpořit Ukrajinu, protože nejde jen o další fázi ruské okupace části ukrajinského území, ale i o ekonomický tlak na Ukrajinu, která je sevřená ruskou armádou prakticky ze všech stran,“ upozorňuje bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Pojar.

Pokud jde o kroky České republiky, k těm bude docházet na půdě Evropské unie popřípadě NATO v koordinaci se Spojenými státy, Velkou Británii a dalšími zeměmi, vysvětluje Pojar:

„To je nejvíc, co můžeme učinit jak na podporu Ukrajiny, tak abychom dali jasně najevo, že to, co Rusko udělalo, považujeme za další okupaci ze strany Ruské federace.“ (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)