Večer na téma – Hipster s andělskou hlavou (2022)

Rozhlasové pásmo s ukázkami z díla připravila k 100. výročí narození Jacka Kerouaka (1922-1969) Eva Schulzová. O překladech Kerouakových textů, jeho vlivu na světovou i českou literaturu a o edici nakladatelství Argo, která vydává spisovatelovo kompletní dílo, hovoří Petr Onufer, Vít Penkala, Hana Zahradníková a další. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Eva Schulzová, Barbora Goldmannová, Eva Novotná, Jiří Valůšek, Marek Hurák.

Natočeno 2022. Premiéra 16. 3. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 116 min.).

Lit.: Schulzová, Eva: Hipster s andělskou hlavou. Rozhlasové pásmo ke 100. výročí narození Jacka Kerouaca. In web ČRo 3 Vltava, 16. březen 2022 (článek). – Cit.: V premiérovém Večeru na téma nabízíme další zajímavý pohled na osobnost amerického spisovatele Jacka Kerouaca. O překladech jeho textů, vlivu na světovou i českou literaturu a o edici nakladatelství Argo, která vydává spisovatelovo kompletní dílo, hovoří Petr Onufer, Vít Penkala, Hana Zahradníková a další. Zazní také ukázky z děl Jacka Kerouaca a jeho dcery. (…)

„Hipster s andělskou hlavou“ je jedno z mnoha označení spisovatele, který proslul jako „otec beat generation“, tulák, mystik, poutník, dobrodruh, katolík, buddhista. A taky alkoholik, jehož nezřízené pití se stalo příčinou jeho předčasné smrti v sedmačtyřiceti letech.

Je známo, že Kerouacovy prózy jsou částečně autobiografické, zpracovával v nich zážitky z dětství a mládí v maloměstě Lowell v Massachusetts (Doktor Sax, Gerardovy vize, Maggie Cassidyová), pak z období, kdy se přestěhoval do New Yorku, strávil několik semestrů na Kolumbijské univerzitě a seznámil se s těmi, kdo později tvořili jádro a nejvýznamnější představitele beat generation – Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Gregory Corso a zejména Neal Cassady. Právě jeho jako Deana Moriartyho či Coda Pomeraye učinil ve svých prózách nesmrtelným (Na cestě, Codyho vize). (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)