Seriál Radiožurnálu – Jak válka na Ukrajině změnila Ameriku 1/5 (2022)

Připravil Jan Kaliba.

Natočeno 2022. Premiéra 16. – 20. 5. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:40 h.).

Obsah: 1. „Trump chtěl USA vyvést z NATO.“ Bezpečnostní záruky pro Evropu by s jeho návratem mohly vzít za své – 2. „Nejradši bych odjela bojovat.“ Američtí Ukrajinci prožívají frustraci z bezmoci i z politiků

Lit.:  and – Kaliba, Jan: Jak válka na Ukrajině změnila Ameriku. Poslechněte si reportážní seriál od našeho zpravodaje v USA Jana Kaliby. In web ČRo 1 Radiožurnál, 17. květen 2022 (anotace + nahrávky k poslechu). – Cit.: Ruská válka na Ukrajině ukazuje, jak moc je Evropa a její bezpečnost stále závislá na podpoře od Spojených států. Ty jsou lídry pomoci Ukrajině i posilování východního křídla NATO. Jak velkou má ale současná politika administrativy prezidenta Bidena podporu u běžných Američanů? Jak velký vliv na politiku Spojených států si udržuje Donald Trump? A jak ukrajinští Američani prožívají ruskou vojenskou agresi ve své staré vlasti a budoucnost amerických bezpečnostních záruk? (…)

Lit.:  and – Kaliba, Jan: Už pro ty lidi nemůžu hlasovat! Republikány nepoznávám, americká demokracie je s nimi v ohrožení, varuje americký veterán. In web ČRo 1 Radiožurnál, 20. květen 2022 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  Je potřeba, aby současní republikáni na dlouho přišli o funkce a aby začali kandidovat lidi s principy, myslí si dlouholetý konzervativec David Kitzinger.   (…)

Přežije demokracie ve Spojených státech a s ní i jejich ochota spolupracovat s Evropou v otázkách bezpečnosti? To je otázka, kterou si teď velmi urgentně klade část Američanů, jako je konzervativec David Kitzinger. Skoro půl století byl republikánem, ale teď se s Republikánskou stranou rozešel, protože podle něj reprezentuje už jen kult Donalda Trumpa a stahuje Ameriku směrem k autoritářství. Utvrdily ho v tom tento týden i primárky v jeho státě Pensylvánie.

Když si republikáni v Pensylvánii zvolili Douga Mastriana za svého kandidáta na guvernéra a vedení strany ho pak podpořilo, vzbudilo to ohlas v celé Americe. Radikální politik se loni účastnil pochodu na Kapitol, který skončil násilným přerušením schvalování vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)