Život k nezaplacení 1/??? (2022-2024)

Česká společnost čelí největším ekonomickým výzvám ve své moderní historii. Unikátní projekt Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz mapuje, jak se rekordní inflace a další nepříznivé ekonomické ukazatele promítnou do rodinných rozpočtů. Co ukázaly výsledky průzkumu společnosti PAQ Research? A jak se nepropadnout do spirály existenčních problémů? Moderuje Jan Pokorný.

Hovoří sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research.

Natočeno 2022-2024. Premiéra 1. dílu 18. 5. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál – ČRo Plus, 11:06 – 11:30 h.); 1. 6. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál – ČRo Plus, 11:06 – 11:30 h.); 8. 6. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál – ČRo Plus, 11:06 – 11:30 h.).

Původní verze názvu: Česko 2022 – Život k nezaplacení

Lit.: prh – Panovská, Alena – Karasová, Jana: Největším strašákem pro Čechy zůstává zdražování. Sílí obavy z jaderného útoku či havárie. In web ČRo 1 Radiožurnál, 17. říjen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Za nejsilnější hrozbu pro Českou republiku považuje zhruba 70 procent lidí zdražování. Ukazují to výsledky projektu Česko 2022: Život k nezaplacení, na kterém Český rozhlas spolupracuje se společností PAQ Research. Inflace výrazně trápí jak lidi s nižším příjmem, tak i ty bohatší. Co všechno nejnovější výsledky ukazují?

Přestože v září začalo opět výrazněji přibývat lidí nakažených koronavirem, obavy z epidemie a taky civilizačních chorob podle výsledků výzkumu spíš klesají. Mezi tři největší je v září řadila necelá třetina z 1600 respondentů.

Za druhou nejzávažnější hrozbu pro Českou republiku lidi považují možný rozpad demokracie, extremismus, dezinformace a autoritářství. Ve výzkumu tato témata opakovaně označují jako ohrožení dvě pětiny respondentů. A zhruba stejný počet dotazovaných na konci září mezi hrozby zařadil i válku a použití zbraní hromadného ničení.

„V březnu, na začátku konfliktu, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, byly tyto obavy velmi vysoké. Následně to hodně klesalo,“ popisuje sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research.

„V posledním měsíci vidíme opět nárůst těchto bezpečnostních obav, které se týkají jak zbraní hromadného ničení, tak havárií například jaderných elektráren, které mohou v tomto konfliktu nastat.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)