Osobnost Plus – Jaroslav Flegr (2022)

Jaroslav Flegr, evoluční biolog. Před více než dvěma lety k rozmachu koronaviru řekl, že naším cílem by měl být hodný vir. A pak maloval různě černé scénáře. Co dělá vir SARS-CoV-2  teď a co nás čeká na podzim? Bude hodně rizikové se po prázdninách vůbec neočkovat? A jak může vypadat příchod superviru, který bude mít neskonale tragičtější efekt na lidstvo jako celek? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2022. Premiéra 14. 6. 2022 (ČRo Plus, 10:34 h.; 27 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Kdyby vir HIV přišel jen o 20 let dřív, mohl vyhubit celé lidstvo, uvažuje evoluční biolog Flegr. In web ČRo Plus, 14. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Super viry, které by lidstvo ještě před 20 lety mohly vyhubit – a před 40 lety určitě vyhubit, nás dnes už nevyhubí. Věda poskočila hodně dopředu, a to, že dokážeme v řádu několika dnů vyvinout detekční soupravy, které umožňují zjistit, kdo je nakažený a kdo ne, že dokážeme v řádu měsíců udělat vakcíny, které opravdu ochrání – když už ne proti nákaze, tak proti vážnému průběhu –, tak to je obrovský pokrok,“ říká evoluční biolog Jaroslav Flegr. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)