Návraty (2009)

Feature. Cesty dvou mladých delikventů z výkonu trestu do civilního života v časosběrném dokumentu zachytila Bronislava Janečková.

Natočeno 2004 (?). Premiéra rozšířené verze 10. 1. 2010 (ČRo 2 Praha).

Pozn.: Jaké budou první dny na svobodě? Kam půjdu nejdříve a co pak? Tak přemýšlejí o čase po ukončení trestu odnětí svobody mnozí z odsouzených. Téměř žádný z vězňů nepřipouští, že se někdy do vězení vrátí.

Představy o životě „venku“ však bývají snazší než je skutečnost. To potvrzuje také dokument Bronislavy Janečkové „Návrat“, ve kterém zachytila první rok na svobodě prostřednictvím příběhů dvou odsouzených. 37 leté Yvety a šestatřicátníka Jaroslava. Ona byla odsouzena za krádeže, on za vraždu. Yveta prožila ve vězení celkem osm let, Jaroslav více než třináct. Oba jsou propuštěni v jednom týdnu a následuje řada dramatických a překvapivých událostí. Je zřejmé, že skutečnost se snům vytvořeným za vězeňskou zdí příliš nepodobá. (anotace)

Lit.: Tykal, Filip – Janečková, Bronislava: Váš pořad „Dokument“, vysílaný 10. 1. In web ČRo, 11. 1. 2010 (reakce posluchače + reakce tvůrce). – Cit.:  Filip Tykal: Pan Moravec asi nezníá rozdíl mezi dokumentem a reportáží, když nazve nepodařený pokus paní Janečkové o akustické zpracování dvou lidských osudů dokumentem. Ona sama jej nazývá „feature“, což volně přeloženo z angličtiny znamená: ukázka, charakteristické znemení, příspěvek, určitý příběh. Alespoň se domnívám, že ten její zkomoleně vyslovený výraz „fíč“ znamená feature. Je několikanásobné odcizení malého peněžního obnosu takový přestupek, aby směla pí.J. nazývat Ivetku zkušeným kriminálníkem? A dostal čs.rozhlas, jmenovitě paní Janečková, vůbec písemné povolení obou delikventů, že může bez ostychu zveřejnit jejich životní osudy a použít autentických zvukových záznamů, v kterých je možno bez problémů identifikovat jejich hlasy? Doufám, že alespoň jejich jména byla pozměněna, jinak by se jednalo o zažalovatelný trestný čin. Vážený pane Vejvodo, pouštíte se na velmi tenký led, když paní Janečkové dovolujete odvysílat vlastní výtvory na stanici, na které je ona sama šéfredaktorkou. To by bylo legální jen tehdy, když by to provozovala v rámci její pracovní náplně, tedy bez extra honoráře. Jinak budou v čs. rozhlase brzo vládnout italské poměry a la Berlusconi. Zdraví filip

Janečková: Vážený pane Tykale, dovoluji si pro změnu já pochybovat o Vašich teoretických a praktických znalostech dokumentu. Nerada se chlubím, ale donutil jste mne k tomu svojí nepříliš zasvěcenou a útočnou kritikou. Feature (vyslovuj fíčr) Návraty, který tak zpochybňujete, byl s úspěchem prezentován na Mezhinárodní feature konferenci v Dublinu loni v květnu a současně v říjnu téhož roku vyhrál v jedné z kategorií rozhlasové přehlídky Report. Feature je jednou z nejobtížnějších a nejpracnějších forem dokumentu. Paní Iveta byla osmkrát trestaná, z čehož plyne, že je opravdu zkušená trrestankyně. Nejde o přestupky, ale o opakované trestné činy. Je navíc zřejmé, že když mi oba protagonisté umožnili se s nimi setkávat a natáčet několik let sběrnou metodou, opakovaně a ochotně vypovídali na mikrofon, že souhlasí nejen s natáčením, ale i s vysíláním. Ostatně oba rádi přijali záznam první verze tohoto pořadu na památku na CD. Vážený pane Tykale, vaše pohoršení nad tím, že zaměstnanec stanice připraví pořad pro vysílání, je směšné. Kdo jiný by to měl dělat? Je-li manažer současně zkušeným tvůrcem, vnímejte to spíše jako klad než zápor. Vězte, že stanice tím neutrpí, ale získá. Tento dokument jsem bez nároku na jakýkoliv honorář připravovala ve svém volném čase po večerech a po víkendech, protože jindy na to nemám čas. Navíc šlo o materiál, který byl už pokračováním a aktualizací první verze natočené před šesti lety. Musím si v souvislosti s vaším útočným a nekvalifikovaným názorem položit otázku: oč vám jde? Zvu vás na osobní přátelskou debatu a věřím, že to bude oboustranně užitečné. Berete? Bronislava Janečková šéfredaktorka ČRo2 Praha Bronislava Janečková

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)