Úžasné životy – Jiří Krejčík podle Božidary Turzonovové (2022)

Výbušný cholerik, který prý škrtil herečky! Takovou pověst měl legendární filmový režisér Jiří Krejčík. Do zlatého fondu české kinematografie přispěl několika zásadními filmy – Svědomí, Vyšší princip, Svatba jako řemen nebo Božská Ema. Právě představitelka Emy Destinnové, slovenská herečka Božidara Turzonovová, v dalším díme Úžasných životů prozradí, jestli byl Jiří Krejčík opravdu tak despotický režisér, jak se o něm říkalo. Připravil Jan Herget.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 8:06 h.; 24 min.).

Lit.: Herget, Jan: Úžasné životy: režisér Jiří Krejčík podle herečky Božidary Turzonovové. In web ČRo 2 Praha, 26. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Výbušný cholerik, který prý škrtil herečky! Takovou pověst měl legendární filmový režisér Jiří Krejčík. Do zlatého fondu české kinematografie přispěl několika zásadními filmy Svědomí, Vyšší princip, Svatba jako řemen nebo Božská Ema. Právě představitelka Emy Destinnové, slovenská herečka Božidara Turzonovová, v dalším díle Úžasných životů prozradí, jestli byl Jiří Krejčík opravdu tak despotický režisér, jak se o něm říkalo.

Jiří Krejčík se narodil 26. června 1918 v Praze. K filmu se dostal během protektorátu a samostatně začal režírovat krátce po skončení druhé světové války. Psychologickými dramaty Svědomí a Vyšší Princip se zařadil mezi uznávané tvůrce, pověst mu ovšem kazily fámy o tom, že ubližuje hercům. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)