Příběhy 20. století – Miluška Havlůjová (2022)

Před pár dny nás opustila v třiadevadesáti letech bývalá politická vězeňkyně Miluška Havlůjová. Její vyprávěné vzpomínky na 50. léta naleznete ve sbírce Paměť národa. Před několika měsíci paní Havlůjovou navštívili studenti Gymnázia Paměti národa. Jejich rozhlasové zpracování tohoto dramatického osudu uslyšíte v dnešních Příbězích 20. století.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 6. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 48 min.).

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Ve vyšetřovně StB cítila, že vedle ní stojí Bůh. Příběh nedávno zesnulé politické vězeňkyně Milušky Havlůjové zdokumentovali studenti Gymnázia Paměti národa. In web ČRo Plus, 26. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přes deset tisíc žáků a studentů se každý rok zapojuje do projektu Příběhy našich sousedů. Letos se poprvé účastnili i studenti prvního ročníku Gymnázia Paměti národa. Originálně zpracovali dramatický příběh bývalé politické vězeňkyně Milušky Havlůjové. Stali se pravděpodobně posledními dokumentaristy, kteří s ní natáčeli.

Miluška Havlůjová zemřela 15. června 2022 ve věku 93 let, krátce po setkání se studenty. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)