Válka doktora z Ostravy aneb umírání Jiřího Wolkera (2022)

Co měli společného básník, jenž miloval svět a lékař, který byl nucený být svědkem popravy? Jiří Wolker a MUDr. Bohuslav Malý v čase, kdy u nás zuřila válka s tuberkulózou. Připravil Stanislav Motl. Dramaturgie Magdalena Šorelová. Zvukový mistr Tomáš Gsölhofer. Zvukové efekty Petr Šplíchal.

Účinkuje Libor Vacek.

Natočeno 2022. Premiéra 4. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.; 27 min.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství. Repríza 9. 7. 2022 (ČRo Plus, 15:34 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství…

Lit.: Motl, Stanislav: Válka doktora z Ostravy aneb umírání Jiřího Wolkera. Pátrání Stanislava Motla. In web ČRo 2 Praha, 4. červenec 2022 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Básník, jenž miloval svět a lékař, kterého setkání s odsouzencem na smrt ovlivnilo až do konce života. Co měli společného? Zákeřného vraha, který s gustem zabíjí už od počátku věků. Zabil třeba i Fryderyka Chopina, Antona Pavloviče Čechova, Karla Havlíčka Borovského, Franze Kafku nebo George Orwella. Ten vrah má jméno. Tuberculum! Básník a lékař tohoto vraha dobře poznali. První jako pacient a druhý jako doktor, který tuberkulóze vyhlásil nemilosrdnou válku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)