Příběhy pokladů – Oldřich II. z Rožmberka a Dívčí Kámen (2022?)

Ambiciózní, ale bezskrupulózní politik v rozbouřené době husitských válek, takový byl Oldřich II z Rožmberka. Významně přispěl k rozšíření rožmberských statků i prestiže, často ovšem za pomocí padělaných listin. V tomto ohledu patřila jeho padělatelská „dílna“ k nejvýkonnějším v našich dějinách. Jeho dochovaná korespondence pak patří k největším souborům podobného typu, která ukazuje život význačného šlechtice 15. století.  Připravila Patricie Polanská.

Natočeno 2022 (?). Repríza 16. 7. 2022 (ČRo Plus, 17:33 h.;

Lit.: kac – Polanská, Patricie: Oldřich II. z Rožmberka radil katolíkům i utrakvistům. Jeho utrápená dcera se prý stala bílou paní. In web ČRo Plus, 16. červenec 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nejlépe vystihuje Oldřicha II. z Rožmberka, pokud ho označíme za naprostého pragmatika. V bouřlivém období náboženského rozkolu mezi husity a katolíky platil za schopné politika a intrikána. „V 15. století byl dost výjimečný. Od mladých let se pohyboval nejen v české politice, ale díky majetku i rodinným vztahům zasahoval i do rakouské politiky. Měl asi největší rozhlas o středoevropské politice,“ hodnotí historik Martin Nodl z Centra medievistických studií.

Několik posledních let života strávil Oldřich na hradě Dívčí Kámen. Předtím ale opakovaně ovlivnil běh tuzemských dějin.

„Když se měla řešit závažnější politická nebo ekonomická událost mezi 20. a 50. lety 15. století, tak se obě strany, utrakvisté i katolíci, obraceli právě na Oldřicha. Čekali na jeho stanovisko. A on toho dokázal velmi dobře využívat. Často se tvářil, že se nepřiklání ani na jenu stranu, vystupoval váhavě, ale ve skutečnosti to byl jeden z největších politických pragmatiků, jaké známe z českého středověkého prostředí,“ soudí Nodl.

Ostatně do napětí mezi oběma náboženskými skupinami se Oldřich II. v roce 1403 narodil. Jeho otec byl katolík a velmi aktivně se stavěl proti králi Václavu IV., kterého považoval za slabého panovníka. Naopak matka z významného moravského rodu Eliška z Kravař a Plumlova podporovala reformu církve. A k sympatizantům učení Jana Husa patřil i Oldřichův poručník Čeněk z Vartenberka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)