Téma dne – Zásah FBI v rezidenci Donalda Trumpa (2022)

Jak zásah FBI v rezidenci bývalého amerického prezdenta Donalda Trumpa ovlivní jeho šance na případné znovuzvolení v roce 2024? Hrozí ministerstvu spravedlnosti vyšetřování kvůli neohlášené prohlídce v domě exprezidenta? Vyburcuje celá věc republikány k větší podpoře Donalda Trumpa, nebo by nakonec mohli do prezidentského klání raději nominovat jiného kandidáta? Moderuje Tea Veseláková.

Hosté pořadu: Jan Kaliba, zpravodaj Českého rozhlasu v USA; Jakub Lepš, amerikanista, New York University Prague (TOP 09); Daniel Anýž, amerikanista, Aktuálně.cz; Ondřej Jonáš, investiční bankéř a spoluzakladatel banky JFC.

Natočeno 2022. Premiéra 10. 8. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 23 min.).

Lit.: Veseláková, Tea – marz: FBI jedná nestranně. Zásah v Trumpově domě ale Američany ještě víc rozdělí, soudí amerikanista Lepš. In web ČRo Plus, 10. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pondělní zásah FBI v sídle Donalda Trumpa se pravděpodobně týkal zadržovaných dokumentů z Bílého domu. Přesné důvody návštěvy federálních agentů u amerického exprezidenta jsou ale zatím nejasné. „O akci dopředu nevěděla ani administrativa současné hlavy státu, což svědčí o nezávislosti úřadu pro vyšetřování,“ říká amerikanista z New York University Prague Jakub Lepš (TOP 09).

Host Tématu dne navíc připomíná, že to byl právě Trump, kdo do funkce v roce 2017 nominoval stávajícího šéfa FBI Christophera A. Wraye. „Postup vypadá zcela korektně,“ konstatuje a dodává: „Když se FBI rozhodla takovýto krok udělat, musela mít velmi dobrý důvod, který navíc musel schválit nějaký soudce. Není to tak, že se někdo jednoduše rozhodl Donaldu Trumpovi uškodit.“

Celá situace je skutečně výjimečná. „Přesně nevíme, o co jde. Nahrává to různým konspirativním teoriím, i když ta věc možná není zas tak závažná, jak to vypadá. Je ale rozhodně bezprecedentní, aby do soukromého objektu bývalého prezidenta vtrhla FBI a odnesla si dokumenty, které zjevně zadržoval,“ uvažuje Lepš, který nicméně stále klade důraz na to, že s jistotou zatím nevíme, o co přesně v případu jde. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)