Akademie – V mých útrobách kručí sladké kakofonie (2002)

Ervín Schulhoff – Dada a jazz.  Skladby: Orinoco. – Pět pitoresek pro klavír. – Suita pro komorní orchestr. – Basový slavík pro sólový kontrasfagot. – Symphonia germanica. – Sonata erotica. – Tango milonga z cyklu Pět kusů pro smyčcové kvarteto. – Rag music. Partita. – Koncert pro klavír a komorní orchestr. – Syncopated Peter. Připravil a uvádí Josef Bek, spoluúčinkuje Rafael Brom.

Natočeno 2002. Premiéra 28. 3. 2002 (ČRo 3 Vltava, 120 min.). Zkrácená verze celovečerního pořadu 16. 8. 2022 (ČRo 3 Vltava, 21:15 – 23:00 h.; 103 min.) k 80. výročí úmrtí českého skladatele.

Lit.: Bek, Josef: V mých útrobách kručí sladké kakofonie. Ervín Schulhoff: Dada a jazz. In web ČRo 3 Vltava, 16. srpen 2022 (článek + nahrávka k k poslechu).  – Cit.: K 80. výročí úmrtí českého skladatele německo-židovského původu uvádíme zkrácenou reprízu pořadu, který roku 2002 připravil muzikolog Josef Bek. Věnoval jej především Schulhoffově dadaistické periodě, jež paralelně s experimenty dodekafonními vystřídala rané období pozdně romantické a předcházela vykrystalizování osobitého stylu, ve kterém Schulhoff snoubí ostny avantgardy spolu s trvalými hodnotami evropské hudební tradice. (..)

V pořadu, ve kterém spoluúčinkuje Rafael Brom, zazní následující kompozice, nebo jejich části: Orinoco, Pět pitoresek pro klavír, Suita pro komorní orchestr, Basový slavík pro sólový kontrafagot, Symphonia germanica, Sonata erotica, Tango milonga, Rag music, Koncert pro klavír a komorní orchestr, Syncopated Peter. Ervín Schulhoff zemřel 18. srpna 1942 v koncentračním táboře v bavorském Wülzburgu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)