Diagnóza F – Dostupnost psychoterapie v Česku (2022)

Jaké máme záruky, že psychoterapeut, ke kterému jdeme, nám neublíží? Jak se v terapii zachází s doteky? A co by se na terapii určitě dělat nemělo? Připravila Adéla Paulík Lichková.

Hovoří Dominika Čechová z České asociace pro psychoterapii.

Natočeno 2022. Premiéra 9. 9. 2022 (ČRo Rádio Wave, 22 min.).

Lit.: Paulík Lichková, Adéla: Psychoterapie v Česku je dostupná, ne každý si ji ale může dovolit. Pomoci umí zdravotní pojišťovny. In web ČRo Radio Wave, 9. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podle stávající legislativy může psychoterapii v Česku poskytovat klinický psycholog nebo psychiatr s patřičným psychoterapeutickým vzděláním. Zahraniční trendy však dávají prostor i lidem s akademickým vzděláním v příbuzných oborech. Dočkáme se toho i u nás?

Kapacity psychoterapeutických služeb ve zdravotnictví, tedy těch, které jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění, jsou vyčerpány a na sezení u psychoterapeuta mohou někteří lidé čekat i měsíce. K soukromému psychoterapeutovi se člověk dostane dřív, pro někoho jsou však tyto služby s ohledem na přímou úhradu z finančních důvodů nedostupné. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)