Josef Cincibus, skvělý reportér ve špatném čase (2022)

Legendární rozhlasový reporér Josef Cincibus byl u mnoha tragických okamžiků našich moderních dějin. Sloužil posluchačům nebo politickým režimům? Otázka, kterou si v pořadu Archiv Plus klade Bronislava Janečková.

Natočeno 2022. Premiéra 30. 9. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Janečková, Bronislava: Josef Cincibus, skvělý reportér ve špatném čase. In web ČRo Plus,  30. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jeho reportáže jsou poutavé, plné vnitřního napětí. Pauzy v řeči nejsou náhodné, i ticho násobí účinek. Stejně tak volba slov, občas dvojsmyslného významu. Rovným až monotónním projevem zprostředkovává obraz plný emotivních detailů. Josef Cincibus patřil k nejlepším českým rozhlasovým reportérům vůbec, jen stál u mikrofonu v tragické době našich dějin.

Jako absolvent Vysoké školy obchodní práci nenašel, a proto se roce 1935 přihlásil na konkurs na hlasatele rozhlasu a vyhrál. Původně měl jen číst zprávy a ohlašovat program, ale brzy se ukázalo, že Josef Cincibus má schopnost improvizace a dobrý postřeh.

Rozhlas jej začal stále více využívat jako reportéra významných událostí. Doslova raketová kariéra. Během několika měsíců se stává tajemníkem slovenského programu a jako reportér komentuje významné politické a kulturní události jako byla korunovace britského krále Jiřího VI. nebo pohřeb T. G. Masaryka. Od roku 1938 už vede specializované oddělení reportérů, které sám vytvořil, a ke spolupráci přizval vedle rozhlasových pracovníků i řadu externistů, jako byl spisovatel František Kožík, novináři František Kocourek a František Alexander Elstner.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)