On Air – Tereza Nvotová (2022)

Připravila Tereza Havlínková.

Hovoří Tereza Nvotová.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 8. 2022 (ČRo Rádio Wave)

Lit.: Havlínková, Tereza: Lidé stále věří na čarodějnice. Pověrčivost a sexismus v novém filmu Terezy Nvotové Světlonoc. In web ČRo Radio Wave, 26. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Nechtěla jsem vytvořit svět, kde jsou muži proti ženám a ženy proti mužům, protože tak to úplně není,“ říká režisérka Tereza Nvotová. Za svůj druhý hraný snímek si z festivalu v Locarnu přivezla cenu za nejlepší film v sekci současná kinematografie. V něm hlavní hrdinka, která se vrací do malé slovenské vesnice najít odpuštění a vnitřní svobodu, nachází i stereotypy a všudypřítomné násilí.

 „Moje filmy asi spojují témata osobní svobody a manipulace, ale není to tak, že bych je primárně hledala,“ říká autorka, kterou zná publikum i díky dokumentům Ježíš je normální nebo Mečiar. Terezy hraný debut Špína si získal několik ocenění a přinesl na česká a slovenská plátna kin ženský pohled na znásilnění a jeho rozsáhlé dopady a souvislosti. S další hlavní hrdinkou se tentokrát vydáme do temné malé slovenské vesnice.

„Vrací se proto, že dostala dopis od starosty, aby přišla vyřešit dědictví po matce. Ale když přijde, zjistí, že matky dům vyhořel, a všichni se diví, jak se tam dostala. Protože si mysleli, že je mrtvá,“ popisuje úvod filmu autorka.

Záhady a tajemství z dětství hlavní postavy Šarloty a její sestry Tamary se začnou prolínat s tvrdým nárazem na předsudky nepřátelství místních. „Společnost stále není vyrovnaná a od malička se setkáváme s událostmi, které nás strkají do určitých rolí, ve kterých ani nechceme být,“ říká Tereza Nvotová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)